Μικρά Μυστικά

Μυστικά απο την Βάσω -  Σπιτικό Σουβλάκι κοτόπουλο





Ψητό στήθος κοτόπουλου: Τα τιπς των σεφ για να μην γίνεται σαν λάστιχο

Στήθος κοτόπουλου. Το πιο diet κομμάτι του κοτόπουλου, πανεύκολο στην ετοιμασία και άκρως υγιεινό. Εξίσου, όμως, άνοστο. Πολύ άνοστο. Αν μάλιστα δεν είναι και η μέρα σου είναι πιθανό εκτός από άνοστο να γίνει και σαν... πέτρα (στο ψήσιμο) και απλά να μην τρώγεται. Σε κάθε περίπτωση, είτε πετυχημένα ψημένο είτε όχι, το στήθος κοτόπουλου σαν φαγητό εύκολα το βαριέσαι. Σε κουράζει, σε μπουχτίζει, δεν θέλεις να φας άλλο. Επειδή, όμως, αποτελεί ένα πραγματικά αγαπημένο φαγητό, ποια είναι τα μυστικά εκείνα που θα το έκαναν τουλάχιστον καλοψημένο; Ζουμερό και όχι στεγνό σαν λάστιχο; 
Οι σεφ έχουν πάλι την απάντηση: 

Μην βγάζετε το δέρμα και το κόκαλο
Ναι είναι στήθος κοτόπουλου και δεν θέλετε ούτε το λίπος, ούτε το κόκαλο. Τι σας πειράζει, όμως, να τα ψήσετε μαζί με το κρέας; Ετσι και αλλιώς δεν θα τα φάτε. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο θα τα αφαιρέσετε και θα τα πετάξετε. Ωστόσο, το κοτόπουλό σας θα έχει πάρει και γεύση και θα είναι και πολύ πιο ζουμερό. Και αυτό γιατί το δέρμα προστατεύει το κρέας και συγκρατούνται στο εσωτερικό του τα υγρά. Με το δέρμα και το κόκαλο, έχετε περισσότερες πιθανότητες να φάτε ζουμερό κοτόπουλο. Στην περίπτωση, πάλι, που βγάλετε το δέρμα και τα κόκαλα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σίγουρα το φιλέτο σας θα είναι στεγνό. 

Μαρινάρετέ το 
Το μαρινάρισμα είναι το κλειδί λένε οι σεφ μεγαλύτεροι και νεότεροι. Μπορεί να βιάζεστε αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μαρινάρετε το κοτόπουλό σας. Στη μαρινάδα σας, αν θέλετε το κοτόπουλο πραγματικά να μαλακώσει θα πρέπει να βάλετε τζίντζερ και τσίλι, καστανή ζάχαρη και αλάτι. Μάλιστα, οι σεφ υποστηρίζουν ότι η προσθήκη αλατιού στο κοτόπουλο, είτε μέσω μαρινάδας, είτε μόνο του,  είναι το κλειδί για ζουμερό κοτόπουλο! Ναι, μπορεί να πιστεύατε ακριβώς το αντίθετο αλλά η αλήθεια είναι ότι το αλάτι πριν το ψήσιμο στο στήθος κοτόπουλου, μόνο να το κάνει πιο εύγεστο και πιο ζουμερό μπορεί.

Τηγανίστε το
Ναι, μπορεί να μην είναι μια υγιεινή επιλογή, να μην είναι diet επιλογή μάλλον, αλλά το τηγάνισμα για ένα δυο λεπτάκια μπορεί να αλλάξει όλη τη γεύση του κατά κοινή ομολογία άνοστου στήθους κοτόπουλου. Τηγανίστε το για ένα δυο λεπτάκια από την πλευρά που έχει το δέρμα και στη συνέχεια συνεχίστε το ψήσιμο στο φούρνο. 

Προσθέστε υγρασία
Ξεφεύγουμε από το ψητό κοτόπουλο και πηγαίνουμε στην λίγο πιο νόστιμη εκδοχή του. Γιατί όταν λέμε προσθέτουμε υγρασία εννοούμε μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος ή στην πιο υγιεινή επιλογή, γιαούρτι. Αν πάλι δεν θέλετε κάτι κρεμώδες και ένας κύβος μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ξαναζεσταμένο κοτόπουλο: Ο βασικός κανόνας, τώρα σε ότι αφορά στο... κοτόπουλο της προηγούμενης ημέρας, είναι ΜΗΝ ΤΟ ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΕ.



1) ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ (βίντεο)


2) Τα πέντε μυστικά της τέλειας ομελέτας

Το πιο εύκολο και κατεξοχήν αντρικό φαγητό έχει τα μυστικά του. Μάθε τα και εφάρμοσέ τα για να δεις τα πρωινά σου να απογειώνονται γευστικά.

Η ομελέτα είναι ένα κατ' εξοχήν αντρικό φαγητό, με επικέντρωση στις προτιμήσεις των εργένηδων και των φοιτητών, οι οποίοι την έχουν αναγάγει σε πεδίο γαστριμαργών πειραματισμών τους. Πολλοί από τους προαναφερθέντες νομίζουν πως για να γίνει μια ομελέτα, αρκεί να χτυπήσουν μερικά αβγά με το πιρούνι, να προσθέσουν διάφορα ψιλοκομμένα υλικά και να γλιστρήσουν το σύνολο σε ένα τηγάνι που καίει. Κι έχουν δίκιο! Η ομελέτα και θα γίνει και θα τρώγεται. Πιθανότατα, όμως, ακόμα κι ο πλέον απαίδευτος γαστριμαργικά ουρανίσκος, θα εντοπίσει διάφορες ατέλειες. Γι' αυτό ακολουθήστε τις συμβουλές μας, που σκοπό έχουν να βελτιώσουν την υφή και τη γεύση της:

1o Το γάλα απαραίτητο 

Προσθέτοντας λίγο γάλα στα αβγά που έχουμε στο μπολ για χτύπημα, βελτιώνουμε την υφή μιας ομελέτας. Την κάνουμε πιο φίνα και αφράτη.

2o Τα ζουμερά υλικά στραγγισμένα

Πολλοί προσθέτουν ντομάτα στην ομελέτα τους (κομμένη σε κυβάκια  εννοείται), μανιτάρια ή καλαμπόκι από κονσέρβα. Τα υλικά αυτά αδυνατούν να χάσουν τα υγρά τους κατά τη σύντομη διάρκεια που χρειάζεται μια ομελέτα ώστε να «γίνει», τα αποβάλλουν στη συνέχεια, με αποτέλεσμα η ομελέτα να «παπαριάσει». Έτσι πρέπει προηγουμένως να πιεστούν ελαφρά με το χέρι ή να παραμείνουν κάποια ώρα σε τρυπητό, ώστε να χάσουν μεγάλο μέρος από το χυμό τους.

3o Τα σκληρά υλικά προηγούνται

Η γκάμα των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ομελέτα είναι απεριόριστη και εντάσσεται στη γνωστή κατηγορία «περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα». Ακόμη όμως και ένας άσχετος γνωρίζει πως τα υλικά απαιτούν διαφορετικούς χρόνους για να μαγειρευτούν.

Έτσι, τα πολύ σκληρά υλικά μιας ομελέτας πρέπει να σοταριστούν σε λιπαρή ουσία στο τηγάνι, όσο χρειάζεται ώστε να είναι σχεδόν έτοιμα και στη συνέχεια να πέσουν επάνω τους τα αβγά με τα υλικά που δεν θέλουν πολλή ώρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ομελέτα. Τέτοια υλικά είναι τα σπαράγγια, το κρεμμύδι, η πιπεριά, οι πατάτες κ.ά. Παρόμοιο σοτάρισμα χρειάζονται και το χορταρικά που πρέπει να χάσουν τα υγρά τους (και δεν γίνεται αυτό με πίεση), όπως το σπανάκι ή το φρέσκο κρεμμυδάκι κ.ά..

4o Αρταίνουμε από την αρχή

Αλατοπιπερώντας μια ομελέτα στο στάδιο που είναι στο μπολ χτυπημένη ή μόλις πέσει στο τηγάνι, διασφαλίζουμε πως τα δυο υλικά που θα της «δώσουν» γεύση πηγαίνουν σε όλο το πάχος της και όχι ανά περιοχές, όπως θα γινόταν αν αλατοπιπερώναμε την ομελέτα στο πιάτο.

5o Το σωστό λίπος

Η γεύση και η δίαιτα είναι (σχεδόν πάντα) δυο έννοιες ασύμβατες, οπότε ο καθένας οφείλει να πάρει τις προσωπικές του αποφάσεις. Το σωστό όμως πρέπει να λέγεται:Κορυφαία ομελέτα σε νοστιμιά (και σε παραγωγή θερμίδων) είναι αυτή που έχει τηγανιστεί σε ζωικό λίπος.Ακολουθεί (σε σειρά νοστιμάδας) εκείνη που τηγανίστηκε σε βούτυρο, σε ελαιόλαδο, σε σπορέλαιο, χωρίς λάδι (σε αντικολλητικό τηγάνι) και τέλος σε νερό.


3) Το κοτόπουλο… και τα μυστικά του!

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα τρόφιμα με ελάχιστα ποσοστά εμφάνισης αλλεργιών και αναφυλαξιών. Επίσης, είναι νούμερο ένα στις προτιμήσεις για πηγή ζωικής πρωτεΐνης και έχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνη Β3 και βιταμίνη Β6.
Παρακάτω ακολουθούν οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται, αλλά και έξυπνα tips που θα σας επιτρέψουν να σερβίρετε το κοτόπουλο στα πιάτα σας ασφαλές και πολύ νόστιμο! 
Κανόνες Υγιεινής:
  • Το νωπό κοτόπουλο δεν μπορεί να παραμένει για ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, διότι έτσι πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα τα βακτήρια.
  • Πρέπει να μαγειρεύεται στη σωστή θερμοκρασία 170-180°C, ώστε να σκοτώνονται τα παθογόνα μικρόβια.  Για να είστε σίγουροι ότι το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί σωστά χρησιμοποιήστε ειδικό θερμόμετρο.  Όταν δείχνει 80-83°C είναι στην σωστή θερμοκρασία ψησίματος.
  • Κόβουμε το νωπό κοτόπουλο σε ξύλο κοπής το οποίο χρησιμοποιείτε μόνο για αυτό και μετά το πλένουμε πολύ καλά.  Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα σκεύη που έρχονται σε επαφή.
  • Η απόψυξη γίνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους: Στο ψυγείο, με κρύο νερό ή στα μικροκύματα.
  • Αποφύγετε να μαγειρεύετε το κοτόπουλο σε αργή χύτρα.

Φιλετάρισμα:
Χωρίζστε το κοτόπουλο σε 8 βασικά τεμάχια. Κόψτε αρχικά το κοτόπουλο κατά μήκος στη μέση και κατόπιν κόψτε από τη βάση τους τα μπούτια, τις φτερούγες. Τέλος κόψτε στα δύο κάθε πλευρά, με αποτέλεσμα να έχετε δύο τεμάχια στήθους.  Με ένα ειδικό ψαλίδι αποσπάστε τα πλευρά και το κεντρικό κόκαλο του θώρακα. Το μυστικό είναι να ξεκινήσετε με τη φτερούγα που είναι και το πιο φαρδύ μέρος και να προχωρήσετε σταδιακά προς το πιο στενό μέρος.
Μαρινάρισμα:
Ως γνωστόν το μαρινάρισμα είναι η τακτική που κάνει τα κρέατα πιο ζουμερά με αποτέλεσμα να μην στεγνώνουν στο μαγείρεμα.  Για το κοτόπουλο χρησιμοποιήστε μαρινάδα με ξύδι ή κρασί ή ακόμα και λεμόνι.  Η μαρινάδα που έχει βάση το λάδι δίνει ένα μοναδικό και ζουμερό αποτέλεσμα στο κοτόπουλο. Tip! Μην αφήσετε το κοτόπουλο παραπάνω από 2 ώρες στην μαρινάδα, διότι έτσι θα χάσει την γεύση του και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ικανοποιητικό. Επίσης, μην τρυπάτε με πιρούνι το κρέας, διότι χάνει τα απαραίτητα υγρά που βοηθούν να διατηρηθεί ζουμερό και απαλό. 
Πρόταση για συνταγή για μαρινάδας:
Ανακατέψτε χυμό λεμονιού, μηλόξιδο, ούζο, ξύσμα λεμονιού, γιαούρτι, θυμάρι, ρίγανη και λίγο πιπέρι.  Τοποθετήστε μέσα το κοτόπουλο και βάλτε το για 2 ώρες στο ψυγείο. Στραγγίστε το κοτόπουλο από την μαρινάδα και ψήστε το στη σχάρα.

4) Τεχνικές Κοπής Ψημένου Κοτόπουλο

Αφού βγάλετε το κοτόπουλο από το φούρνο αφήστε το να 'αναπαυτεί.' Αφού πάψει να βγάζει ατμούς τοποθετήστε το κοτόπουλο με την πλάτη σε ένα ξύλο κοπής σταθεροποιώντας το με πηρούνι ή πηρούνα. Με ένα κοφτερό μακρύ μαχαίρι κόψτε το δέρμα ανάμεσα στο μπούτι και το στήθος. Πιέστε το μαχαίρι προς τα κάτω, κόβοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το στήθος.

Ύστερα σηκώστε το πόδι της κότας προς τα πίσω μέχρι να ξεκολλήσει το κόκαλο από το σώμα.

Με ένα πηρούνι σταθεροποιείστε πάλι το κοτόπουλο. Κόψτε κάθετα κατά μήκος το κόκαλο του στέρνου που βρίσκετε  στη μέση του στήθους. Έτσι θα απελευθερώσετε το κόκαλο. Επαναλάβατε την ίδια διαδικασία και από την άλλη πλευρά.

Με αυτόν τον τρόπο θα πάρετε 2 πόδια και 2 μέρη στήθος. Κόψτε το καθένα στα δύο έτσι ώστε να προσφέρετε πίατα που να έχουν κρέας και από στήθος και από μπούτι.

Κόψτε κάθε πόδι στην άρθρωση για να ξεχωρίσετε το μηρό από το μπουτάκι.

 

5) Για μεγαλύτερη διατήρηση του κοτόπουλου

«Για πόσο διατηρείται στην κατάψυξη το κοτόπουλο που αγόρασα;»

Όλοι γνωρίζουμε πως το ιδανικό είναι να τρώμε πάντα τα φρεσκότερα, άρα και τα ποιοτικά καλύτερα τρόφιμα, γεγονός που σημαίνει πως θα έπρεπε να έχουμε την «πολυτέλεια» να τα προμηθευόμαστε και να τα μαγειρεύουμε σε καθημερινή βάση. Aυτό όμως, με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, δεν είναι πάντα εφικτό...
Έτσι, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ώστε να διατηρούμε τα τρόφιμα που ψωνίζουμε και μαγειρεύουμε, μεταξύ αυτών και τα προϊόντα κοτόπουλου, φρέσκα και εύγευστα, ακόμα και μετά από 3 ή 4 ημέρες. Ακολουθούν συμβουλές σχετικές με τη συντήρηση του κοτόπουλου!   
Μαγειρεμένα φαγητά με κοτόπουλο
Tο ιδανικό είναι να τρώμε μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό κάθε μέρα και όχι μόνο το Σαββατοκύριακο, που έχουμε χρόνο για να ασχοληθούμε με την κουζίνα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες λύσεις ώστε να μη χρειάζεται να μαγειρεύουμε κάθε μέρα, αλλά να διατηρούμε τα φαγητά μας στη συντήρηση ή στην κατάψυξη του ψυγείου μας για λίγες μέρες. Αρχικώς πρέπει να γνωρίζουμε ότι, όταν τα φυλάμε στην ψύξη ή στην κατάψυξη, πρέπει να είναικλεισμένα μέσα σε σκεύη, κατά προτίμηση γυάλινα (το γυαλί είναι το πιο σταθερό υλικό), ώστε να μην παίρνουν μυρωδιές και να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα (κυρίως νωπά).
Το μαγειρεμένο κοτόπουλο είναι πολύ ανθεκτικό όταν συντηρείται στο ψυγείο. Oπότε, μια καλή λύση είναι να φτιάχνουμε το κρέας του ψητό ή τηγανητό (π.χ. μπιφτέκια ή στήθος κοτόπουλου) ή μαγειρεμένο (π.χ. κοτόπουλο κοκκινιστό ή λεμονάτο) και να το κρατάμε τρεις μέρες στη συντήρηση ή μέχρι ένα μήνα στην κατάψυξη και όταν θέλουμε να το φάμε να το ξεπαγώνουμε, να τα ζεσταίνουμε και τότε να μαγειρεύουμε αυτό με το οποίο θα τα συνοδέψουμε (π.χ. ρύζι, λαχανικά, πατάτες, μακαρόνια).
Όταν μαγειρεύουμε το κοτόπουλό μας μαζί με υλικά όπως το γάλα, τα αβγά, τα τυριά και η κρέμα γάλακτος δεν κρατάνε για περισσότερες από δύο ημέρες στη συντήρηση και μία εβδομάδα στην κατάψυξη, αφού τα γαλακτοκομικά «κόβουν» σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το μαγείρεμά τους, επηρεάζοντας και τη βασική ύλη του φαγητού. 
OTAN AΠOΨYXOYME TPOΦIMA: Όταν θέλουμε να ξεπαγώσουμε για να μαγειρέψουμε ή να φάμε τα τρόφιμα που έχουμε διατηρήσει στην κατάψυξη, δεν πρέπει να τα βγάζουμε εκτός ψυγείου, αλλά να τα αφήνουμε στη συντήρηση για να ξεπαγώσουν σιγά σιγά (π.χ. μία ολόκληρη νύχτα). Έτσι, αποφεύγουμε τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, που μπορεί να επιφέρουν αλλοιώσεις στην υφή των τροφίμων.
Το κρέας κοτόπουλου που αγοράζουμε είναι είτε τυλιγμένο σε ένα ειδικό χαρτί (π.χ. το νωπό ολόκληρο κοτόπουλο τυλίγεται σε χαρτί που εσωτερικά έχει ζελατίνα) είτε κλεισμένο σε αεροστεγή συσκευασία. Mέσα στο ψυγείο όμως το κοτόπουλο δεν πρέπει να μένει τυλιγμένο, επειδή έτσι δεν αερίζεται και δεν ψύχεται επαρκώς, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να το βάζουμε σε ένα ανοιχτό σκεύος (σκεπασμένο με πιάτο), χωρίς όμως να ακουμπάει σε άλλα τρόφιμα. Tο νωπό κοτόπουλο (χωρίς εντόσθια, αφού έτσι αερίζεται και ψύχεται καλύτερα) μπορεί να διατηρηθείστη συντήρηση του ψυγείου μας μέχρι 48 ώρες, ενώ αυτό που έχει και εντόσθια δεν μπορούμε να το κρατήσουμε για περισσότερες από 24 ώρες. Aν, πάλι, θέλουμε να το καταψύξουμε, πρέπει πρώτα να του αφαιρέσουμε τα εντόσθια, να το πλύνουμε και να το στεγνώσουμε καλά. Στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί, εφόσον δεν ξεπαγώσει (π.χ. σε διακοπή ρεύματος), για αρκετούς μήνες. Aν αλλοιωθεί θα το καταλάβουμε αφού:
  • Θα αποκτήσει άσχημη μυρωδιά.
  • Το κρέας του δεν θα είναι σφριγηλό και σκληρό.
  • Τα εντόσθια, αν έχει, θα αλλοιωθούν.
  • Θα είναι καλυμμένο από μια κολλώδη ουσία (σαν γλίτσα).
  • Τα κόκαλά του και τα σημεία γύρω από αυτά θα αποκτήσουν σκουρότερο χρώμα από το φυσιολογικό.